26/07/2021
Culturele Stelling van Amsterdam
De Culturele Stelling van Amsterdam is in 2011 in het leven geroepen naar aanleiding van het bedreigde bestaan van het Domijn. De CSA bracht haar eerste ode aan de stad Amsterdam op 3 september 2011 op het Museumplein. De Culturele Stelling van Amsterdam is sindsdien gegroeid en groeit nog steeds. Inmiddels hebben de gebruikers van het Domijn het terrein in Weesp aangekocht.
De Culturele Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie in en rond de stad waarin onafhankelijke creatieve initiatieven, zelfstandige woon-werkpanden en vrije culturele ruimten zich hebben verenigd.
Amsterdam heeft van oudsher een reputatie als ‘vrije stad’ en ‘veilige haven’ voor kritische geesten, kunstenaars en vrijbuiters. Zij brengen vernieuwing, cultuur en avontuur in de stad en hebben sinds de jaren zestig overal ongebruikte terreinen, leegstaande en afgedankte gebouwen nieuw leven ingeblazen.
Zo is een stevig cordon gelegd van betaalbare creatieve werkterreinen waar kunstenaars en eigenzinnige geesten niet alleen experimenteren en produceren maar ook met toegankelijke programmering naar buiten treden.
Maar de positie en betaalbaarheid van deze vrije culturele ruimten staan onder druk. Snel stijgende grondprijzen en mondiale geldstromen dreigen Amsterdam mee te sleuren in een kolk van speculatief gewin en eenzijdige commercie. De vrije markt produceert een harde tweedeling tussen arm en rijk, chique en sjofel. Onafhankelijke creatieve initiatieven liggen onder vuur.
Zoals de Stelling van Amsterdam ooit de stad met een ring van forten en verdedigingswerken moest vrijwaren van ongewenste indringers, werpt de Culturele Stelling nu een dam op tegen afbraak en verdringing van gevestigde culturele vrijplaatsen en bied ze bescherming en kansen aan veelbelovende nieuwe initiatieven.De Culturele Stelling van Amsterdam maakt een al decennia lang verborgen kracht van de stad zichtbaar.
De lange Amsterdamse traditie van tegencultuur met haar rafelranden en eigenwijsheid is het niet alleen waard krachtig te verdedigen, maar is ook onmisbaar in het belang van de stad en haar cultuur als geheel.